Winterbanden in Europa, ga voorbereid de weg op

Geplaatst op 10 oktober 2024 in Handige tips

De wintermaanden brengen voor veel automobilisten in Europa niet alleen kou en sneeuw, maar ook de noodzaak om goed voorbereid op de weg te zijn. De regels voor winterbanden variëren sterk per land, van verplichtingen tot aanbevelingen. Hoe werkt dit in Europa en wat zijn de regels voor het gebruik van All Season banden? We vertellen het je graag! 

Waar in Europa zijn winterbanden verplicht?

De regels voor winterbanden verschillen flink per land in Europa. In sommige landen zijn ze verplicht in bepaalde periodes, terwijl in andere landen de plicht alleen geldt bij winterse omstandigheden. We zetten de regels van een aantal populaire wintersportlanden voor je op een rij:   

Duitsland

Waar de winterbanden in Nederland niet verplicht zijn, maar wel worden aangeraden, zijn ze in Duitsland wél verplicht bij winterse omstandigheden. Hierbij wordt een profiel van 4 millimeter aanbevolen. De sneeuwketting is in Duitsland alleen verplicht waar dat is aangegeven. Houd de borden wat dat betreft dus goed in de gaten. Ga je de Duitse grens over? Dan adviseren wij altijd sneeuwkettingen mee te nemen. 

Oostenrijk

In Oostenrijk zijn winterbanden verplicht van 1 november tot 15 april bij winterse omstandigheden. Bovendien moet de minimale profieldiepte 4 mm zijn. Sneeuwkettingen zijn verplicht wanneer dit wordt aangegeven met een rond blauw bord met daarop een witte band en sneeuwketting, en de weg bedekt is met sneeuw of ijs. Dit geldt ook voor auto's die winterbanden hebben.

Frankrijk

In Frankrijk ben je van 1 november t/m 31 maart verplicht om op winterbanden te rijden in de berggebieden.  Alle autobanden met het sneeuwbloksymbool zijn hier juist. Voor sneeuwkettingen gelden weer andere regels. Deze kun je het beste hier vinden. 

Zwitserland

In Zwitserland is het gebruik van winterbanden niet verplicht, maar wordt het wel sterk aanbevolen tussen de maanden oktober en april. Bij een ongeval zonder winterbanden kan de verzekeraar besluiten geen schadevergoeding te geven en je zelfs aan te klagen voor nalatigheid. Wanneer je een bord met een symbool van sneeuwkettingen tegenkomt, betekent dit dat sneeuwkettingen op dat moment ook verplicht zijn voor die weg. 

Italië

In Italië geldt van 15 november tot 15 april in bepaalde regio's en op specifieke wegen de verplichting om winterbanden te gebruiken, tenzij je sneeuwkettingen in de auto hebt liggen. Deze periode kan afhankelijk van de weersomstandigheden in sommige gebieden eerder beginnen of langer duren. 

Wanneer moet je overstappen naar winterbanden?

Een vuistregel is om over te stappen op winterbanden wanneer de temperaturen constant onder de 7°C liggen. In veel Europese landen is dit rond oktober of november het geval, en het wordt aanbevolen om ze pas weer te vervangen door zomerbanden in maart of april, afhankelijk van het weer. Naast de temperatuur is het ook verstandig om op winterbanden over te stappen voordat je op wintersport gaat of als je naar een land reist waar winterbanden verplicht zijn.

Hoe zit het dan met winterbanden in Nederland?

In Nederland zijn winterbanden niet wettelijk verplicht, omdat de milde omstandigheden het mogelijk maken om met zomerbanden te rijden. Dit heeft te maken met het beperkte aantal dagen met sneeuw of ijzel en het relatief vlakke wegdek in vergelijking met andere landen. Hoewel winterbanden in Nederland niet verplicht zijn, raden wij ze wel aan voor extra veiligheid. Nederland heeft voorlopig geen plannen om de wetgeving aan te passen. Wil je altijd zeker zijn van goede grip op de weg? Dan zijn All Season banden een hele goede optie! 

De populariteit van All Season banden

Het is niet voor niets dat All Season banden steeds populairder worden. Ze kunnen het hele jaar door gebruikt worden, zonder te wisselen tussen zomer- en winterbanden. Ze combineren de eigenschappen van beide typen, waardoor ze ideaal zijn voor automobilisten in landen met milde winters, zoals Nederland. Dankzij technologische verbeteringen bieden ze goede prestaties bij natte wegen en lichte sneeuw, en zorgen ze voor een soepele rijervaring onder diverse weersomstandigheden.

Winterbanden versus All Season banden

All Season banden, ook wel vierseizoenenbanden genoemd, vormen een compromis tussen zomer- en winterbanden en zijn vooral aantrekkelijk voor wie in milde winteromstandigheden rijdt. Hoewel ze beter presteren in de winter dan zomerbanden, bieden All Season banden niet dezelfde mate van veiligheid en prestaties als echte winterbanden bij extreme weersomstandigheden. 

Wat is het sneeuwvloksymbool precies?

Vanaf 1 januari 2018 zijn de regels voor het gebruik van winterbanden in Duitsland aangescherpt. Als er op je winterband alleen de M+S-aanduiding (mud + snow) staat, voldoet deze niet meer als winterband in Duitsland. Alle nieuwe winter- en All Season banden die na 1 januari 2018 zijn geproduceerd, moeten het sneeuwvlokjessymbool dragen. Dit symbool is sinds die datum verplicht in Duitsland; anders loop je het risico op een boete. Goed om te weten: deze nieuwe regel geldt niet voor banden die vóór 1 januari 2018 zijn gemaakt.

Wat zijn de regels van All Season banden in Europa? 

Net vertelde we al over het sneeuwvloksymbool. Vanaf oktober 2024 mogen auto's dus niet meer rijden met verkeerde winterbanden. Verkeerde winterbanden zijn banden die alleen de codering m+s hebben en niet het 3PMSF-symbool (sneeuwvloksymbool). Een na 1 januari 2018 geproduceerde All Season band moet het sneeuwvloksymbool op de zijkant (wang) hebben om volgens de nieuwe wetgeving als winterband geclassificeerd te worden. 

Rijd je op winterbanden, maar overweeg je een overstap naar All Season banden? Wij helpen je graag!