Veelgestelde vragen over het kentekenbewijs
V: Welke delen van het kentekenbewijs heb ik nodig bij inruil?
Kentekencard:
Wanneer u in het bezit bent van een kentekencard, heeft u het volgende nodig:
- De kentekencard
- De tenaamstellingscode
De tenaamstellingscode bestaat uit 9 cijfers. Deze code is niet te verwarren met de meldcode.
De eerste vier cijfers van de tenaamstellingscode heeft u ontvangen toen uw auto op uw naam gezet werd. Toen kreeg u een tenaamstellingsverslag met hierop vier cijfers. De overige vijf cijfers vind u op de brief waarop de kentekencard aan u verzonden is. Deze brief was afkomstig van het RDW en bevat vijf cijfers van de tenaamstellingscode. Deze cijfers samen vormen de hele tenaamstellingscode.
Papieren kentekenbewijs:
A: Het papieren kentekenbewijs bestaat uit drie delen:
Deel 1a : dit is het deel waarop alle (technische) informatie van het voertuig staat
Deel 1b : op dit deel staan de gegevens van degene op wiens naam de auto staat
Deel 2: dit is het zogenaamde ‘ overschrijvingsbewijs’
Deel 1a en deel 1b heeft u tijdens het rijden altijd bij u. Deel 2 moet u veilig opbergen apart van de overige delen, bijvoorbeeld in een kluisje.
Om de auto in te kunnen ruilen (te vrijwaren) zijn alle drie de delen nodig.
V: Papieren kentekenbewijs:
Was het vroeger niet deel 1, 2 en 3?
A: Klopt, voor 1 juni 2004 heetten de drie delen deel I, II en III. Ook wel kopie deel III. De betekenis van de delen is echter hetzelfde als de vraag hierboven.
V: Papieren kentekenbewijs:
Hoe ziet het overschrijvingsbewijs (Deel II) eruit?
Achterkant en voorkant:
V: Ik ben een kentekendeel of tenaamstellingscode kwijt, wat nu?
A: dat is vervelend maar geen ramp. U kunt een vervangend kentekenbewijs (of vervangende code) opvragen bij het RDW. Hieraan zijn kosten verbonden. Het nieuwe kentekenbewijs/code wordt binnen een paar werkdagen opgestuurd naar de tenaamgestelde van het kenteken. Klik hier voor meer informatie en regel het direct: https://www.rdw.nl/particulier.
V: Waar bewaar ik het kentekenbewijs het beste?
A: De kentekencard (of de delen 1a en 1b (papier)) of moet u kunnen tonen als u met een auto rijdt. Kopieën worden niet geaccepteerd. U kunt de kentekenbewijzen in uw portefeuille bewaren. U kunt ze echter ook in de auto bewaren. Zonder deel II of tenaamstellingscode kan een dief hier niets mee.
Bewaar het deel II (overschrijvingsbewijs) of de tenaamstellingscode altijd apart op een veilige plaats bijvoorbeeld in een kluisje met andere belangrijke documenten.
V: Wat gebeurt er wanneer ik de code of overschrijvingsbewijs bij het kenteken bewaar?
A: Dat kan je het beste vergelijken met de pincode bij je pinpas te bewaren. Wanneer iemand namelijk alle delen van het kentekenbewijs bezit, kan deze hem op zijn of haar naam laten overschrijven. Hier hoeft u dan als eigenaar niet bij te zijn. Het kenteken staat dan niet meer op uw naam en uw auto dus ook niet.
V: Waar kan ik het kenteken laten overschrijven?
A: Wanneer u bij ons een auto heeft gekocht doen wij dit voor u. Wilt u uw auto over laten schrijven op iemand anders’ naam, dan kunt u dit laten doen bij een PostNL servicepunt.
V: Ik ben een (deel van) het kentekenbewijs kwijt, wat moet ik doen?
A: Is uw kentekenbewijs zoek of gestolen dan kunt u een nieuwe aanvragen bij de RDW. Dit kan gemakkelijk online of per telefoon, klik hier: https://www.rdw.nl
TIP: Beschadig het kenteken niet!
U mag het kentekenbewijs niet beschadigen. Bewaar het dus niet dubbelgevouwen in uw portemonnee, schrijf er niet op en perforeer er geen gaatjes in. Het kentekenbewijs is hierna ongeldig, en u zult een vervangende moeten aanvragen. Een gebarsten kentekencard is ook niet meer geldig.